Alma Vii / Almen / Szászalmád

Sat
Alma Vii se afla pe un afluent al Vaii Calvei aproape de drumul ce leaga Medias de Agnita. In jurul dealului cetatii se dezvolta zona locuita de sasi, iar la estul ei, cea locuita de romani. La 1289 are loc prima atestare documentara, cand parohul din Alma Vii este mentionat printre parohii Capitulului de Medias. Din punct de vedere administrativ, localitatea era o comuna libera a Scaunului de Medias, astazi face parte din comuna Mosna, judetul Sibiu. Recensamantul din 1930 a inregistrat 670 locuitori, 451 germani, 159 romani si 7 locuitori de etnie rroma. In sat locuiesc astazi aproape 350 de locuitori.

Biserică fortificată
Pe o culme montana se afla cetatea bisericeasca relativ mica, dar bine pastrata. La inceputul sec. al VI-lea, biserica a fost consolidata. Deasupra corului s-a construit un nivel defensiv cu drum de straja cu guri de tragere inguste si guri de smoala. Un turn de poarta pe 5 niveluri (turnul slaninii) si trei turnuri defensive intaresc zidul de aparare oval.

Biserica evanghelica
La inceputul sec. al XIV-lea, comunitatea sateasca a ridicat o biserica-hala, fara turn, cu cor inchis. La inceput, corul avea bolta in cruce, iar nava o bolta stelata. La 1804, bolta originala din hala a fost inlocuita cu o bolta in arc baroca pe arcade transversale, iar in cor cu un tavan plan.

Interiorul bisericii evanghelice
Mobilierul dateaza de la mijlocul sec. al XIX-lea: altarul din 1852, galeria de vest si de nord de la inceputul sec. al XX-lea. In prezent, biserica noastra din Alma Vii apartine Fundatiei Mihai Eminescu Trust, timp de 49 de ani, printr-un contract cu drept de ipoteca. Fundatia se ocupa de intretinerea bisericii si o promoveaza intensiv in industria turismului.

 

.

Text: M. Rill
Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos