Großprobstdorf / Tarnava / Nagyekemező

Toponimul
Urmatoarele denumiri de toponime pot fi atestate documentar:
1359 „Ekemezeo“;
1494 „Proszdorff“ si „Groszprostdorff“;
1656 „gross Probstdorf“(Prostea/Probstea Mare).
Denumirea maghiara nu are legatura cu cea saseasca. Numele german poate fi explicat prin relatia supusilor locului fata de prioratul din Sibiu.

Istoria
1359 Comuna este pentru prima data atestata documentar
1494 Tarnavenii platesc darile alaturi de locuitorii celor Sapte Scaune
1912 O data cu podul din Probstea Mica este distrus de o inundatie si podul de peste Tarnava

Biserica
Pe versantul de munte de langa cimitirul evanghelic actual se afla o veche, astazi disparuta biserica. Biserica era inchinata Sfantului Ladislau. In jurul anului 1500 are loc constructia unei biserici-hala cu o singura nava, fara turn, care este sprijinita in exterior de contraforti. Intrarea sudica si vestica s-a pastrat. La inceputul sec. XX, sacristia este demolata din cauza degradarii.

Altarul
Imaginile de pe aripile vechiului altar cu picturi pretioase din sec. al XVI-lea tarziu se gasesc astazi la muzeul Bruckenthal. Altarul de astazi s-a construit in 1871. Tamplaria a fost realizata de maestrul dulgher sighisorean Friedrich Hermann. Altarul este pastrat in stil neogotic. Tabloul din altar este realizat de artistul Dirmarsch din Viena.

Orga
Orga este construita de Samuel Mätz din Biertan ca o orga cu camera de distributie cu sistem glisant (Schleifladenorgel). In 1924 orga este reconstruita pentru sistemul pneumatic prin firma Einschenk.

Cristelnita
Cristelnita cioplita in piatra este in forma de clopot si in stil neogotic.

Clopotnita
Aceasta se afla la circa 10 m sud-est de cor, separat de biserica. Potrivit unei schite vechi, aceasta avea odata un turn cu ceas, fante de tragere, un drum de straja si un acoperis stil piramida. Pe o barna deasupra vechii clopotnite se afla inscris anul 1756.

Clopotele
In clopotnita se afla trei clopote vechi.

Biserică fortificată
In jurul bisericii era o cetate bisericeasca, care a ramas consemnata intr-o fotografie din a doua jumatate a sec. al XIX-lea. Aceasta arata un zid de fortificatie cu rand dublu de guri de tragere, o intrare strajuita si un turn fortificat cu acoperis piramidal. Pe latura sudica s-a pastrat zidul de incinta si camara de alimente. Zidul se intinde de la turnul care sta de partea cealalta a bisericii pana la curtea parohiala care vin in continuare pe partea de vest. La inceputul sec. al XX-lea, zidul a fost demolat la jumatate si in anul 1937, inca un fragment pana la un mic rest.

.
Fotos: A. Kloos