Kleinschelken / Şeica Mică / Kisselyk

Vedere din zbor
Pe un afluent sudic al Tarnavei Mari, tinutul a aparut ca feuda a abatiei cisterciene de Igris din Banat. Abia la 1318, localitatea primeste sub Carl Robert de Anjou un act cu drept de jurisdictie proprie. Aceasta reprezinta si prima atestare documentara a comunei. In 1530, Seica Mica primeste drept de a tine targ saptamanal si anual, iar in 1576 drept de jurisdictie suprema. Seica Mica este in 1516 cel mai mare tinut din Scaunul Seica, avand 129 gospodarii, iar in 1532, numarul locuitorilor creste inca o data la 175 de gospodarii. Sub parohul Hangasius, comuna trece la Reforma. In 1661 are loc o Dieta tinuta de principele Michael Apafi. In timpul razboaielor cu curutii, localitatea este pradata de soldati imperiali. In secolul al XIX-lea, aceasta este afectata de trei mari incendii si o inundatie. Economic, catre secolul al XX-lea, situatia fermierilor este buna. Prin asociatia locala Raiffeisen, comuna a dobandit 1.091 jugari de teren arabil si fanete in zona Micasasa. Suprafete separate au fost vandute mai departe agricultorilor. In 1850, Seica Mica numara 1.574 locuitori, in 1930, numarul a crescut la 2.121, dintre care 1.513 etnici germani, 601 romani si 4 unguri. Seica Mica este centru comunal; in 2011 numarul total al locuitorilor insuma 1.589, dintre care 18 etnici germani.

Biserică fortificată
Bazilica gotica Sf. Ecaterina din secolul al XIV-lea a fost consolidata in 1438. Clopotnita a fost transformata in 1530 in intr-un turn fortificat si ridicata cu 2 etaje. Deasupra corului s-a facut un drum de straja pe 3 nivele. Un zid oval dublu inconjura biserica. O particularitate a acesteia este “curtea fantanii” cu elemente de consolidare extrem de solide.

Cristelnita
Printre produsele remarcabile ale turnarii transilvanene in bronz se numara cristelnita din anul 1477. De forma unei cupe, aceasta este decorata cu simboluri in relief si cartuse cu litere gotice mari si mici.

Piatra de mormant
Pe peretele de sud al corului se afla incastrata piatra funerara pictata in culori a parohului local Michael Olthardt, defunct in 1623.
Medalion cu pomul vietii
Aici s-a gasit o comoara dacica. Ea se compune din 400 de monede, agrafe si bratari.

.
Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos