Meschen / Moşna / Szászmusna

Vedere din zbor
Pe afluentul sudic al Tarnavei Mari, pe paraul omonim, se afla Mosna, asezata pe un drum comercial, care leaga Tara Vinului de Tara Fagarasului. Comuna a fost mentionata prima data la 1283. Intre Mosna si Fucusdorf incepe un conflict legat de o parcela, care se incheie in 1470 cu mutarea locuitorilor din Fucusdorf in Mosna. In continuare, Mosna primeste jumatate din tinutul satului abandonat. Aceasta isi largeste din nou teritoriul prin preluarea unei jumatati din suprafetele localitatii Feiurdeni, o comuna care era nelocuita deja de mult timp. In 1532 erau 235 de proprietari. Pana in secolul al XVI-lea, localitatea atinge o perioada de inflorire insemnata, cand numeroase bresle influentau viata economica. Regele confera Mosnei la 1554 dreptul de a tine un al doilea targ anual de ziua sf. Laurentiu si de a marca zonele de piata. In 1664, cand soldati ai principelui Apafi au fost incartiruiti 22 de saptamani in localitate, se consemneaza traiul necugetat care il depasise cu mult si pe cel al barbarilor. In secolul al XVIII-lea, tinutul este afectat de invazia curutilor, ciuma si un incendiu, care distruge peste 100 de case. Pentru a-si plati taxele, comuna trebuie sa faca un imprumut. Din cauza declinului economic al viticulturii, circa 350 de persoane au emigrat in America la inceputul secolului al XX-lea. In anul 1850, un recensamant a inregistrat 1.605 locuitori, in 1930 erau 2.142 (dintre care 1.302 germani, 821 romani, 18 unguri). In 2011 traiau in comuna 3.335 locuitori, dintre care 51 germani.

Biserica fortificata
La sfarsitul secolului al XV-lea incep sub indrumarea mesterului constructor Andreas din Sibiu lucrari de
transformare a bazilicii gotice initiale. Apare astfel o biserica hala cu trei nave cu o valoroasa sculptura arhitecturala. Pe durata lucrarilor de consolidare, comuna ridica in secolul urmator un cat de aparare deasupra corului, un zid circular cu cinci turnuri de aparare si bastioane, ca si un Zwinger.

Privire catre cor
O bolta cu nervuri acopera corul, nava centrala si navele laterale ale bisericii-hala. Bolta salii bisericii este sustinuta de patru perechi de coloane. Pe peretele de nord al corului se ridica tabernacolul gotic, iar in est, altarul neoclasicist din 1834.

Cadrul usii de la sacristie
Portalul incununat de un arc in acolada se inchide intr-un pinaclu care se separa in doua. Cadrul usii de la sacristie poarta monograma ALH a sculptorului Andreas Lapicida Hermannstadt (din Sibiu).

Drumul de straja al zidului cetatii
In interiorul zidului circular, sub panta acoperisului, se intinde drumul de straja sprijinit pe arcuri semicirculare.

.
Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos