Pretai / Bratei / Baráthely

Satul si biserică fortificată
Bratei se afla pe o terasa sudica a Tarnavei Mari pe drumul de tara ce leaga Medias de Sighisoara. A fost atestat documentar prima data la 1283 ca Mons Mariae. In secolul al XVII-lea, comunitatea a suferit un declin economic. Conflicte belicoase, ciuma, recolte nereusite si inundatii au produs o scadere a populatiei. Perioada de inflorire a avut loc catre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In urma plangerilor la imparatul Joseph al II-lea despre stadiul nefavorabil, gata de prabusire, al cetatii bisericesti – fusese construita pe teren mlastinos – comuna a fost extinsa catre Sighisoara, cursul natural al Tarnavei a fost deviat si mlastina care inconjura locul s-a uscat. Dupa izbucnirea filoxerei incepe o emigrare masiva catre America. In capatul vestic al localitatii, caldararii ce tin de tinichigii rromi ofera suveniruri forjate manual. In 1850, Bratei avea 1.149 locuitori. In urma recensamantului din 1930 existau 1.554 locuitori, dintre care 864 romani, 651 germani, 21 unguri si 15 rromi. Recensamantul din 2011 a inregistrat un total de 3.415 locuitori, dintre care 37 germani.

Cetatea bisericii
Devreme in secolul al XIV-lea, comunitatea satului a ridicat intai o bazilica pe piloni in stil gotic tarziu in apropierea malului stang a Tarnavei Mari cu hramul Sf. Maria Magdalena. In cursul secolului al XVI-lea, aceasta a fost fortificata. Deasupra corului a aparut un nivel defensiv, sprijinit pe arcade. Clopotnita primeste un drum de straja. Un zid de aparare aproape rotund se realizeaza in jurul constructiei sacrale. Un turn de poarta pe patru etaje pe latura de sud si un bastion pe latura de est intaresc zidul circular cu drumul de straja interior. Partea de sud-est a zidului a trebuit sa permita in 1906 construirea scolii si a salii.
Lucrarile de restaurare se realizeaza in prezent de catre elevi ai scolii de meserii din judetul Northeim ai bisericii evanghelice Kurhessen Waldeck. Preocuparea principala este formarea si perfectionarea tinerilor romani in meserii din domeniul constructiilor.

Biserica evanghelica
In cursul lucrarilor de consolidare, biserica primeste aspectul sau actual. Zidurile exterioare ale salii au fost inaltate si prevazute cu o bolta cilindrica. Aceasta a fost inlocuita in 1846 cu un acoperis plan. Corul si-a pastrat bolta sa cu nervuri in stil gotic tarziu. In clopotnita se gaseste inca mecanismul ceasului din turn din secolul al XIX-lea. Maistrul dulgher sighisorean Johann Vogel a creat altarul neogotic din 1904.

Picturi murale
Peretii corului acopera fresce de la 1481. Se recunosc scene cu Adoratia Magilor si o reprezentare a labirintului.

.
Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos