Reichesdorf / Richiş / Riomfalva

Satul si biserică fortificată
Pe paraul Richis, care in aval se numeste paraul Biertan, un afluent sudic al Tarnavei Mari, a aparut Richis. Prima atestare documentara a avut loc la 1283. Comuna a jucat un rol deosebit in Evul Mediu datorita greavilor sai. Inainte ca Richis sa devina una dinte cele mai prospere comune ale Scaunului Medias, regiunea din jurul asezarii era mlastinoasa si lasata in voia naturii. Emblema tinutului a fost realizata in amintirea acelor vremuri. Aceasta arata o egreta pe apa. Deasupra apei se vede cerul rosu, pe care se profileaza steaua diminetii. In 1532, Richis numara 152 de proprietari. Comuna isi datoreaza bogatia viticulturii. La inceput, locul era dominat in Evul Mediu de calugari. Dupa trecerea la Reforma, acestia au fost alungati. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, comuna este ridicata la rang de piata, primeste jurisdictie proprie si concureaza cu Biertanul. In secolul al XVIII-lea, Richisul are parte de un regres economic datorat mai multor incendii si evenimente belice. Filoxera s-a dezlantuit mai ales in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fapt ce a determinat multi locuitori sa emigreze in America sau Australia. In anul 1860 traiau in Richis 1.206 locuitori. In 1930 erau 1.262, dintre care 870 germani, 273 romani, 17 unguri, 101 rromi si un altul.

Biserică fortificată
Biserica evanghelica din Richis poseda cateva caracteristici deosebite, care o diferentiaza de alte edificii asemanatoare in peisajul bisericilor fortificate transilvanene. Aceasta a fost folosita mult timp de un ordin al calugarilor. In timpul Reformei, calugarii au fot alungati de locuitorii satului, iar biserica trecu in posesia municipalitatii. Bazilica cu trei nave fara turn ridicata in secolul al XIV-lea era initial inconjurata de un zid de aparare cu doua turnuri fortificate si drum de straja. Zidul de aparare sudic fu inlocuit de constructia scolii si a salii comunitatii.

Biserica evanghelica
Pe la mijlocul secolului al XIV-lea, bazilica gotica fara turn primi un cor deosebit de inalt cu capele laterale si nava centrala. Accesul in interior se face pe trei laturi. Un turn mic cu trepte pe latura de sud-vest permite accesul catre trei galerii dispuse una deasupra celeilalte. Biserica in sine nu a fost fortificata niciodata.

Biserica evanghelica
Ce diferentiaza astazi biserica evanghelica din Richis de alte biserici satesti sunt sculpturile si ornamentatia bogata: portalul de vest, structurile boltii sustinute de coloane si pilastri, coroana boltii prevazuta cu masti si decoratiile diferite din jurul ferestrelor. Arcul de triumf dublu este un semn, ca aici fusese initial planuita construirea unui turn. Cele doua chei de bolta de pe arcul principal poarta chipul lui Hristos si un pelican. In anul 1775 a fost ridicat altarul de catre sighisoreanul Johann Folbarth. Daniel Prause construi in 1788 o orga noua.

Portalul vestic
In fata unui rezalit, flancat de fiale subtiri, se gaseste portalul de vest cu glafurile sale bogat reliefate. Capitelul poseda o ornamentatie fina cu frunze. In timpan s-a pastrat, din pacate, o scena a crucificarii deosebit de stearsa. Inconjurat de ingeri, Iisus este insotit pe cruce in stanga de Maria Magdalena, urmat de Ioan, care o sprijina pe Fecioara, iar in dreapta doi calareti.

Ghidaj cu curatorul Johann Schaas
Pe langa aceste opere de arta, biserica este decorata cu alte nenumarate sculpturi, care sunt descrise, pe langa alte particularitati, foarte pasionat de catre curatorul Johann Schaas in ghidajele sale.

.
Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos