Scharosch a. d. Kokel / Şaroşu pe Târnave/ Szászsáros

Saros se afla inainte de varsarea paraului Biertan in Tarnava Mare, direct pe drumul ce leaga Medias de Sighisoara. In 1283 avea loc prima atestare documentara. Ecleziastic, comuna apartinea de adunarea canonicilor din Medias, administrativ, tinutul era o comuna libera din scaunul Medias. Pana in secolul al XV-lea, Saros trebuie sa se apere impotriva atacurilor greavilor din Atel. In 1532 traiau in sat 121 de proprietari. Mercenarii domnitorilor transilvaneni ataca in 1605 cetatea si jefuiesc biserica si satul. Are loc un declin economic, care constrange comunitatea sa faca un imprumut de 1.200 de guldeni de la domnitorul Michael Apafi al II-lea. Pentru aceasta amaneteaza parcela Hewes de pe pajistea Tarnavei Mari. Desi Saros isi platise datoriile in 1733, incepu o disputa legala cu Dumbraveni legata de parcela Hewes care dura pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1862, savantul in chestiuni de drept Friedrich Schuler von Libloy publica articole despre vecinatate, decedati, traditii, ca si despre fratie. Aceasta este o contributie importanta la istoria dreptului din Transilvania. In 1930 Saros numara 1.060 locuitori, dintre care 558 erau germani. De la reforma teritoriala din 1968, Saros apartine azi de Dumbrăveni.

Vedere din zbor asupra cetatii
Pe o terasa superioara pe malul sudic al Tarnavei Mari aparu la putin timp dupa intemeierea localitatii o capela romanica, apoi in secolul al XIV-lea o bazilica fara turn cu trei nave, inchinata Sf. Elena. In secolul al XVIII-lea avu loc ultima extindere cu inaltare a navei centrale. La mijlocul secolului al XV-lea, biserica este fortificata. Zidul circular simplu avea patru turnuri si un turn de poarta cu hersa.

Biserica evanghelica
Transformarile din secolul al XVI-lea au avut rezultat o fundatie in forma de cruce. Navele laterale au disparut complet, s-au adaugat un transept si o sacristie. Pe latura de vest a fost construita o clopotnita.
Vederea interiorului din biserica evanghelica
In interior, doua galerii de lemn laterale conduc de la galeria de vest zidita catre arcul de triumf. Bolta in stil gotic tarziu a fost inlocuita la 1810 de un tavan plan. Altarul baroc a fost realizat de Johann Folbarth in 1774. Tabloul central, o Crucificare, este flancata de sculpturi de lemn. Cristelnita este in stil clasicist.

Portalul
La inceputul secolului al XVI-lea, clopotnita a fost instalata in fata fatadei de vest a bazilicii fara turn. Portalul de vest este impartit de muluri in forma de para, pilastri rotunzi si bolti. In arc se afla un ornament gotic colimat. Das Westportal wird durch Birnstab, Rundstab und Hohlkehlen gegliedert.

Insamantarea porumbului
Pe campuri, in directia Biertan, se practica inca agricultura traditionala.

.
Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos